Kyoto - Reisverslag uit Kyoto, Japan van GroetjesGerrie - WaarBenJij.nu Kyoto - Reisverslag uit Kyoto, Japan van GroetjesGerrie - WaarBenJij.nu

Kyoto

Blijf op de hoogte en volg

20 September 2024 | Japan, Kyoto

Dag 18 Vrijdag 20 september 2024

Probeer al de hele avond mijn was te doen. Maar van de 3 machines is er één out of order, en de andere 2 zijn voorlopig nog niet klaar.

Eindelijk is er één klaar, krijg ik deze niet gestart, ondanks RTFM. Read The Fucking Manual.

Ook met hulp niet.

Vannacht om 2 uur nog naar de was/droger gelopen. Nog 11 minuten. Dan blijf ik.hier ook wachten. Met het idee, zodra deze klaar is andermans was eruit en die van mij erin.

Gelukkig komt meneer zelf de wasmachine leeg halen.

Je vult namelijk bij het begin een code in, waarmee jij alleen de machine leeg kunt halen.

Heb ik toch mazzel midden in de nacht.

Kan ik eindelijk gaan slapen.

Vroeg op, was halen. Ontbijten en wegwezen. Voor de drukte naar de tempel met de vele rode Tori's. Ik ben moe en een beetje sloom.

Wordt later vertrekken dan gepland. Naar een andere tempel dan gepland.

Ik ben wel zenuwachtig om er alleen op uit te gaan.

Moet met de bus. Dus bushalte zien te vinden. Lang leve Google maps. En de Japanse bushokjes. Uit het dak komt er nevel gespoten zodat we een beetje koel blijven.

Ik ga naar de Kiyomizu Tempel, deze is tegen de bergwand gebouwd, gedeeltelijk in het bos..

Kiyomizu-Dera betekent helder water tempel.

Het is een Boedhistische tempel. Deze is in de 8ste eeuw gesticht.

Aan de voet van de rotsen waarop de tempel gebouwd is, ontspringt een bron.

De veranda voor het hoofdgebouw heeft een uitzicht op Kyoto.

Een andere veranda geeft een rustig uitzicht op de bossen, en hangt boven het bos.

Tegen een kleine vergoeding kun je een toer maken door de baarmoeder van Zuigu-Bosatsu.

Zuigu-Bosatsu wordt gesymboliseerd door een Sanskriet karakter. Wat bekend staat als Moederlijke Boedha. En die een wens kan laten uitkomen.

Het is compleet donker beneden. En de bedoeling is dat je de Boedha kralen reling volgt. Tot je bij de Zuigu-steen komt.

Daar maak je je wens en raakt de steen aan met je hand en je oprecht gebed.

Het is erg druk op het complex. Er zijn veel school excursies.

Ergens zijn 2 zware metalen palen, die je kunt proberen op te tillen. Alle grotere kids staan in de rij om hun krachten te beproeven.

De dunne paal lukt wel. Maar de dikke paal krijgen ze nog niet met vieren omhoog.

Een leerling, gebouwd als een Sumo worstelaar zal die paal wel eens optillen. Helaas nog een paar jaar trainen.

De weg terug naar beneden is één grote souvenir winkelstraat en eet en drink winkeltjes.

Ik duik elk winkeltje in op zoek naar een mooie Bento box.

Alles is er van kitsch tot prachtig keramiek, chopsticks, en nog veel meer.

Ik maak een keuze uit dozen met 5 chopsticks.

Er is ook een waaier winkel. Daar kies ik er ook eentje uit. Maar nergens Bento boxen.

Wel specialiteiten winkel van lokale lekkernijen.

En proeverij bakjes. Lekkerrrrr.

Dit zijn ongebakken driehoekjes dun deeg met een zoete vulling erin. Het heet Nama Yatsuhashi.

Ik kies de smaak zwarte sesam uit.

Na tig, voelt als honderden, winkels in en uit te zijn geweest zonder resultaat heb ik er genoeg van. Het is tijd voor verkoeling en eten.

Yup ik vind iets naar mijn zin. Bestellen en betalen dmv automaat.

Ik moet nog eventjes wachten, VOL.

Maar ik mag gelukkig binnen in de airco wachten.

Het lijkt wel saai wat ik bestel, weer ramen.

Maar I LOVE it. Overal wordt deze weer anders klaargemaakt. En ondertussen heb ik van de Japanners afgekeken hoe je deze eet. Lukt mij nog niet zo goed.

Blijven oefenen dus.

Weer met de bus terug. Naar een adres wat ik gisteren gekregen heb. Een bento-box speciaal zaak. Vlakbij het hotel.

Leuke winkel. En ze hebben veel keus.

Maar het zijn "gewone" lunch boxen, zonder vakjes. Er is er één met vakjes, maar dit is een grote vierkante box.

Ook zijn de boxen gemoderniseerd. Ze zijn van kunststof en geschikt voor de vaatwasser en magnetron.

Toch ga ik er één uitzoeken, want ik weet niet of ik in Osaka wel een box met vakjes kan vinden, en dan heb ik niets.

Er is één patroon dat ik het mooiste vind, maar de box is net te groot of net te klein.

Dan ga ik voor een ander model en patroon. Hier staan katten op. Ik kies er chopsticks bij met een kat erop en een inpak doek ook met katten.

Ik ga naar het hotel om me op te frissen en de souvenirs uit mijn tas te halen.

En heb toch spijt van mijn 2de keus.

Winkel ligt op de route naar mijn volgende bestemming, dus ik ga het omruilen.

Zo gezegd zo gedaan.

Op naar het theehuis voor de thee ceremonie in een kimono. Het is dik 25 minuten lopen, maar door kleine straatjes, dat is leuk.

Marja en Reinier zijn er al, en wij mogen ons alvast gaan omkleden. Dit is in een ander gebouw.

We krijgen eerst een witte onder kimono aan en witte teenslipper sokken. Waarbij de grote teen apart is.

Dan mogen we zelf een Yukata (zomer kimono) uitzoeken in onze eigen maat.

Ik wil graag groen, maar deze is er niet in mijn maat. Dus wordt het blauw.

Rondom de maag wordt ik ingesnoerd met touwtjes en banden. Minder strak dan een corset, dus ik kan het wel hebben.

Ondertussen is ons 4de lid ook aangekomen.

Bij het theehuis mogen we eerst foto's maken in de tuin.

Dan gaan we naar de theekamer. Op een kussentje op onze knieën zitten. Zolang als ik het vol hou.

Er staat een klein schaaltje met zoetigheid. Een klein snoepje en een driehoekje (die ik dus ook gekocht heb) smaak kaneel.

Eerst wordt er zoetigheid gegeten voor het thee drinken.

Thee van matze (groene thee). Dit is bitter.

Zij doet de ceremonie van het opschenken van het heet water, dan moet er flink met een bamboe kloppertje de matze opgeklopt worden.

Al deze handelingen worden met sereniteit en volgens opvaste regels gedaan.

Wij mogen zelf ook gaan opkloppen. Er wordt niet traditioneel uit een grote kom water geschept en opgegoten. Maar ze komt met 2 thermoskannen.p

Dat is het dan weer net niet.

Na het opkloppen zijn er ook weer vaste handelingen hoe het kommetje op te pakken en hoe te drinken en hoe terug te zetten..

Hoe op te pakken en terug te zetten, geen probleem.

Hoe te drinken???? Naa, 3 slokjes en dan hoef ik niet meer, veel te bitter.

Het leukste hiervan was de kimono. En fascinerend om te zien hoe dit alles met vaste patronen en regels gaat. Zoals alles in Japan.

Het is heel belangrijk dat alles in het leven en in de samenleving in harmonie en volgens vaste regels gaat.

Keurslijf dus.

Terug naar het hotel. Ik heb geen honger dus hoef niet te eten. Onderweg kom ik wel yoghurt met citroen tegen. Soort van milkshake- ish.

Lekkerrrr.

Groetjes Gerrie