Rome
24 Maart 2025 | Italië, Rome
Dag 2 24 maart 2025
Slapen is voor Joyce moeilijk geweest. Ik snurk schijnbaar, en ik maak rare geluidjes.
Zelf heb ik goed geslapen, behalve dat ik me niet teveel durfde te bewegen. En niet uit bed durfde te gaan.
Ontbijt in hotel was prima, veel keus. Alleen het brood was veel te droog, dat eten we niet meer.
Yoghurt morgen.
We zijn ruim op tijd bij het Colloseum. Zodat we een rondje om het Colloseum kunnen maken.
En een drankje kunnen doen bij het café naast de ontmoetings plek.
In het café wil ik mijn geld pakken. Maar..... hoe kan dat? Mijn geld is allemaal verdwenen. Ook het oude, niet meer te gebruiken pasje in het voorvakje is weg. Zakkenrollers???? Dat kan haast niet.
Het tasje hangt tussen mijn buik en de heuptas, meestal dan. Behalve als ik er geld of OV kaart uit moet pakken.
Joyce denkt dat ik chaoot het ergens anders heb gestopt. Alle tassen worden leeggehaald, niks.
Dan ligt het misschien op de kamer.
Ik mag dan een bij tijd en wijle een chaoot zijn, maar geld eruit halen en niet terug stoppen dat toch niet.
Eruit gevallen lijkt de meest logische verklaring.
Maar is onlogisch. Mijn bankpasje zat daar ook in en die zit er nog in (gelukkig). Dat valt er eerder uit dan het geld.
Zeer, zeer kundige zakkenrollers, ook omdat het oude nep pasje ook weg is.
Maar goed valt nu niks meer aan te doen. Ben allang blij dat er niet zoveel cash geld in zat. Ca. € 125 euro. Nog teveel om kwijt te zijn.
We hebben tickets voor het Colloseum, Forum Romanum en Palatijn met gids.
We krijgen ook een zendertje met oordopjes, hierdoor kunnen we de gids horen op afstand.
Kan ik gewoon fotograferen zonder iets van het verhaal te missen.
We gaan eerst naar het Palatijn.
Voor een deel gaan we over de originele Romeinse weg van grote zwarte basalt stenen.
Om binnen te komen moeten we ticket en paspoort laten zien
En dan nog door de security.
Alle tassen, telefoons ed moeten door de scanner.
En als je weet wat ik allemaal om heb hangen is dat geen pretje.
Rugtas, grote heuptas met fotocamera. Om mijn nek hangt telefoon, portemonnee en ontvanger van de gids, deze hoeft niet af. Maar al die hangspullen zitten door elkaar gevlochten. Succes Gerrie.
En daarna moet alles weer omgehangen worden.
Gelukkig helpt Joyce mij daarmee. Anders is de groep allang door.
Het Palatijn is de heuvel waar de paleizen van de keizers werden gebouwd. Dit is de plek waar Rome is ontstaan.
De stichter ???????
Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het Forum Romanum. Het dal waar de stad Rome werd gebouwd.
Het Forum Romanum.
Dit is het dal tussen de 7 heuvels van Rome.
Het was een moerassige begraafplaats voor het dorpje op de heuvel Palentijn
In de 7de eeuw voor Christus werd het moeras drooggelegd. Zodat het geplaveid en bebouwd kon worden.
Het was het commerciële, religieuse, politieke en legale centrum van de stad.
Na de val van Rome nam de natuur het over en zijn grote delen van Rome onder lagen aarde verdwenen.
De Christenen hebben bovenop de gebouwen van de Romeinen hun kerken ed gebouwd. Zo solide hebben de Romeinse architecten gebouwd.
Het Colloseum.
Dit werd zo genoemd door mensen lange tijd nadat de Romeinen verdwenen waren.
Voor het Colloseum stond een giga groot, gouden beeld, de kolos van Nero.
En colloseum betekent naast de colos.
Het is het Flavian amfitheater. amfi betekent dubbel. Een dubbel theater. Theater was een halve cirkel. Colloseum een hele cirkel.
Er zijn ?? Ingangen die genummerd zijn. Ook de zitplaatsen waren genummerd. 50.000 zitplaatsen en op de 4de laag nog eens 10. 000 staanplaatsen.
Onder de arena waren de kooien voor de wilde dieren en de ruimtes voor ( oorlogs)gevangenen, slaven en gladiators. Die moesten vechten voor hun leven.
De arena was een houten vloer met zand om het bloed op te vangen. En er waren 28 valluiken met lift om mens en dier naar boven in de arena te transporteren.
Dat het colloseum niet helemaal is afgebroken komt omdat er een kruis in werd geplaatst en het een christelijk heiligdom werd.
Joyce en ik zijn onder de indruk van dit allemaal en blij met onze goede gids.
Deze had een mooi boekje bij met de ruïnes, maar ook hoe het oorspronkelijk eruit zag. Zet ik mentaal op mijn souvenir lijstje.
In de boekwinkel van het Colloseum hebben ze zo'n boekje.
Ondertusse hebben we moede/pijnlijke voetjes en honger.
Tijd voor een boterham. In het zonnetje zittend eten we onze boterhammetjes.
Dan realiseren we ons pas hoe laat het is en moeten ons gaan haasten om op tijd bij het Pantheon te zijn.
Hup op de bus. En laatste stuk is nog flink lopen.
Gehaast komen we bij het bureau aan. Blijkt dat we alle tijd hebben.
We hebben een ticket zonder gids en kunnen nu naar binnen met ons voorrangsticket wanneer we maar willen.
Dit Pantheon is het best bewaard gebleven Pantheon. Omdat hier een kerk van gemaakt is. De ??????? Kerk.
Dit werd dus goed onderhouden.
Van oorsprong is het Pantheon een heidense tempel geweest.
Dan wil ik graag nog naar de mond van de waarheid. Bocca della Verita.
Men dacht dat als iemand een leugen vertelde terwijl hij zijn hand in de mond had, deze zou worden afgebeten.
Weer met de bus. Er komen tig bussen, zelfs dezelfde lijn achter elkaar. Maar onze bus ho maar. En ik blijf maar denken busje komt zo. Eindelijk onze bus.
Het is gelukkig vlakbij de bushalte, maar hier staat wel een rij. Gaat wel snel, hup fotomomentje en door.
Joyce zegt het niks. Heeft nooit de film Roman holliday, met Audrey Hepburn en Gregory Peck gezien. Deze filmgek natuurlijk wel.
Uitgang is door de kerk. ??????
Deze kerk heeft prachtige mozaïek vloeren.
Tijd voor een drankje. Op zoek naar een terrasje.
Glaasje prosecco voor mij. Want de hele dag schijnt de zon al warm op onze bolletjes. Heerlijk
voor een fris drankje.
Dan is het echt tijd om naar ons buurtje ( buurtje vlakbij ons hotel) te gaan voor een hapje eten.
Eerst naar de Pharmacia voor andere oordopjes, in de hoop dat Joyce een goede nachtrust heeft.
Er zijn maandags veel restaurants gesloten.
We hebben gisteren een vegetarisch Indiaas restaurant gezien waar we nu willen gaan eten.
Joyce weet nog in welk straatje, knap hoor. Ikke echt niet meer. Wanneer ik alleen reis maak ik er een foto van en zoek het dan op met Google maps. Werkt meestal.
We gaan het straatje van Joyce in, op zoek naar lekker eten. Go Joyce Go!!!
En jazeker Joyce vindt het restaurant.
Bestellen met de app.
Ja ze hebben sweet lassi, oh en mango lassi. Deze heb ik in India/Nepal niet gehad. Geen mango seizoen. Doe mij die maar.
Joyce wil Dahl met knoflook naan. Ik kies een groenten curry ook met knoflook naan.
De Dahl smaakt goed, beetje te zout. De curry is veeeel te zout. Ipv terug te sturen eet ik de helft op, ik kan meer niet wegkrijgen.
Joyce eet de andere helft nog op. He, ik ben normaal de vuilnisbak die de restjes opeet.
We bestellen nog een gevulde "wrap".
Ik met oa Paneer (Indiaase kaas). Joyce een spicy variant. Dit smaakt ons beide goed.
Die van mijn s ook spicy, maar niet te. Lekker.
Onderweg naar huis bij een mini supermarktje spot onze foodexpert ons toetje. Mooie aardbeien.
Voor het slapen verbouwen we de kamer.
Mijn matras gaat op de grondven Joyce heeft haar nieuwe oordopjes. Hopelijk heeft zij nu ook een goede nachtrust.
Welterusten
Groetjes Gerrie